تفاوت سایتهای استاتیک و داینامیک
اصولا به وبسایتهایی که احتیاجی به تغییرات زیادی ندارند و معمولا تمام المانهای سازندهی آنها ثابت بوده و مدام بهروزرسانی نمیشود یک وبسایت استاتیک (Static) یا ایستا میگوییم.
به عنوان مثال وبسایتهای تک صفحهای، برخی از لندینگپیجها، صفحات سادهی معرفی و در کل تمام سایتهایی که حاوی محتوای ثابتی بوده و احتیاج چندانی به ویرایش ندارند میتوانند به صورت استاتیک ایجاد شوند، پیادهسازی اینگونه وبسایتها پیچیدگی چندانی نداشته و تنها با استفاده از مواردی که تا به اینجا یاد گرفتیم قابل اجرا و پیادهسازی هستند.
اما سایر وبسایتها، به عنوان مثال سایتهای محتوا محور، شبکههای اجتماعی، انجمنها و… که مدام در حال به روزرسانی و ویرایش هستند را سایتهای داینامیک (Dynamic) مینامند، در حقیقت اگر بخواهیم علت این موضوع را بررسی کنیم به این نتیجه خواهیم رسید که به روزرسانی چنین وبسایتهایی به روش وبسایتهای استاتیک کاری طاقتفرسا و تقریبا غیر ممکن است.
به همین دلیل سیستمهایی طراحی شد که کار ویرایش و بهروزرسانی را از طریق یک پنل مدیریت در اختیار صاحب سایت قرار دهد، تقریبا اکثر وبسایتهای امروزی که با آن ها سرو کار داریم جزو سایتهای داینامیک به حساب میآیند.
انتخاب زبان برنامهنویسی
همانطور که در بالا اشاره کردیم، برای ایجاد بکاند وبسایت باید به سراغ انتخاب یک زبان برنامهنویسی سمت سرور برویم، یعنی زبانی که با استفاده از آن صفحات سایت خود را داینامیک کنیم.
برای این منظور انتخابهای فراوانی پیش روی شماست، یکی از محبوبترین زبانهای برنامهنویسی تحت وب PHP نام دارد، تا به امروز بیش از ۸۰ درصد وبسایتهای جهان با استفاده از زبان برنامهنویسی پیاچپی ایجاد شدهاند، از معروفترین آنها میتوان به فیسبوک و ویکیپدیا اشاره کرد.
در کشور ما نیز در اکثر شرکتهای خصوصی میتوان رد پای این زبان را دید، بنابراین اگر به خوبی آن را فرا بگیرید موقعیتهای شغلی بسیار زیادی پیشروی شما خواهد بود، برای آشنایی مقدماتی با این زبان به آموزش معرفی PHP که قبلا در همیار آیتی منتشر کرده بودیم مراجعه نمایید.
ذکر این نکته حائز اهمیت است که برای شروع برنامهنویسی لازم است در ابتدا تا حدودی با نحوهی نوشتن الگوریتم آشنا بوده تا بهراحتی از پس تحلیل برنامهتان برآیید.
همانطور که گفتیم با استفاده از زبانهای برنامهنویسی بخشهای داینامیک سایت را ایجاد میکنیم، حال احتیاج داریم تا اطلاعات وارد شده در وبسایت را به گونهای ذخیره کنیم که در آینده به آنها دسترسی داشته باشیم، برای این امر علاوه بر زبان برنامهنویسی باید یک پایگاهداده (Database) نیز برای سایت خود ایجاد کنیم.
طراحی واکنشگرا (Responsive) چیست؟
تا چند سال پیش تلفنهای هوشمند و تبلتها فراگیر نشده بودند و افراد تنها با استفاده از کامپیوترهایشان به گشت و گذار در اینترنت میپرداختند، اما امروزه حجم عظیمی از بازدیدکننگان یک وبسایت از تلفنهای همراهشان به مرور اینترنت میپردازند.
بنابراین وبسایت شما باید بهگونهای طراحی شود که کاربر به راحتی قادر به مشاهدهی محتوا در دستگاههایی با صفحهنمایش کوچکتر نیز باشد، یکی از راههایی که میتوانید این ویژگی را در صفحات سایت خود امکانپذیر کنید استفاده از طراحی وب ریسپانسیو یا واکنشگرا است.
در این تکنیک صفحات وب به تناسب سایز نمایشگر دستگاه تغییر شکل میدهند و به گونهای نمایش داده میشوند که محتوای سایت به خوبی قابل مشاهده و استفاده خواهد بود.
طراحی یک سایت واکنشگرا علاوهبر اینکه باعث زیبایی و افزایش کاربرد پذیری سایت میشود در سئوی سایت نیز تاثیر بسیار مثبتی خواهد داشت، به گونهای که امروزه واکنشگرا بودن سایتها به یک استاندارد و الزام تبدیل شدهاست و سایتی که طراحی میکنید باید حتما از این ویژگی برخوردار باشد، شما با یادگیری اصول CSS 3 قادر خواهید بود صفحات سایت خود را به صورت واکنشگرا طراحی نمایید، همچنین فریمورکهایی مانند بوتاسترپ به صورت پیشفرض از این قابلیت پشتیبانی میکنند.
طراحی سایت بدون کدنویسی! حقیقت یا دروغ؟
این روزها اینترنت پر شده از پکیجهای طراحی سایت بدون کدنویسی! هرچند این امر تا حدودی به کمک سیستمهای مدیریت محتوایی مانند وردپرس امکانپذیر است، اما باید بدانید با استفاده از سیستمهای آماده شما هرگز تبدیل به یک طراح سایت نخواهید شد!
هرچند با استفاده از وردپرس میتوانید انواع و اقسام سایتها را راهاندازی کنید، اما در نهایت برای شخصیسازی سایت خود و همچنین افزودن امکانات جانبی احتیاج دارید تا دانش نسبتا خوبی از کدنویسی داشته باشید، در غیر اینصورت تنها میتوانید یک سایت معمولی برای خود راهاندازی کنید، پس اگر تنها به داشتن یک وبسایت کوچک و جمعوجور برای خود بسنده میکنید خواهید توانست در کمتر از ۵ دقیقه سایت خود را راهاندازی کنید، اما اگر قصد دارید یک سایت حرفهای داشته باشید و یا طراحی سایت را به عنوان شغل خود انتخاب کنید لازم است دستبهکد شده و مراحل ۱ تا ۵ را یاد بگیرید!
وردپرس (WordPress) چیست؟
به زبان ساده وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا (Content Management System) رایگان و متنباز است که به راحتی توسط هر کسی قابل استفاده و شخصیسازی میباشد، به لطف وجود هزاران قالب و افزونهای که برای این سیستم ایجاد شدهاست شما تقریبا میتوانید هر نوع سایتی را به دلخواه خود طراحی و مدیریت کنید، آن هم بدون نیاز به کدنویسی و طراحی اختصاصی.
هرچند اگر بخواهید ویژگی خاصی در سایت خود داشته باشید یا امکان خاصی را به سایتتان اضافه کنید که به صورت پیشفرض در وردپرس و پلاگینهایش یافت نشود باید هزینه کرده و از یک متخصص بخواهید این بخش را به سایت شما اضافه کند .
همانطور که اشاره کردیم تقریبا هر نوع سایتی را میتوانید با وردپرس ایجاد کنید، ضمن اینکه این CMS از سئوی قابل قبولی برخوردار بوده و همچنین به کمک پلاگینهایی که برای اینکار دارد میتوان به قدرت آن نیز افزود، هرچند این سیستم بسیار قدرتمند و انعطافپذیر است اما در شرایط خاص و برای راهاندازی سایتهای خاص که قابلیتهای و امکانات کاملا اختصاصی دارند معمولا استفاده از وردپرس توصیه نمیشود و بهتر است طراحی و پیادهسازی سایت از ۰ تا ۱۰۰ به صورت اختصاصی برنامهنویسی شود.
دنیای وب و اینترنت بسیار گسترده، عمیق و در عین حال جذاب و شیرین است، هرچند ما تمام اصول و پیشنیازهای طراحی یک وبسایت را برای شما شرح دادیم، اما باز هم میتوانید موارد تازهای را در این زمینه پیدا کنید.
مهمترین عاملی که میتواند باعث موفقیت شما در این زمینه شود علاقه است، مطمئنا با داشتن علاقه در هرکاری موفق خواهید بود، پس اگر احساس میکنید به دنیای اینترنت و همچنین طراحی و توسعهی وبسایتها علاقهدارید این حرفه را دنبال کنید.